Wandering YO-KO

Hétköznapi történetek, nem hétköznapi köntösben

Miért is jó önkénteskedni?

Sokat gondolkodtam, hogy átmenetileg hogyan zárjam le történetem utazós részét és hogyan vezessem át mindezt abba, hogy „Héj, vagány volt! Csak elütöttek és emiatt most itthon kell lábadoznom! De Ti ne hagyjátok ki!”


Úgy hogy úgy döntöttem egész egyszerűen ezt fogom tenni.

3 nagyszerű oldalt vettünk igénybe és hirtelen az „Új Zélandon nem találsz munkát, mert annyira szigorúak a vízum követelmények” átcsapott a tengernyi projekt és farm munka világába.
Figyelem! Nem arról van szó, hogy a túloldalt felbérelt asszisztensek várják, hogy írj és azonnal beosztanak. Hanem piszkosul meg kell dolgozz, hogy az amúgy is elfoglalt kis családi vállalkozók mikor leülnek este hullafáradtan a számítógépükhöz – éppen téged válasszanak.

De szerencse, hogy neked is hatalmas a választási lehetőséged! Ajánlott – bárhova is vessen az utad – 2-3 hónappal előre elkezdeni a szervezést. Mert nagyon sok emailt fogsz írni - és mindenkinek érdemes személyre szabottan!

Emellett azt is szem előtt kell tartanod, hogy mit szeretnél látni? Mert így – és ezzel nem árulok el nagy titkot – egész egyszerűen azonnal tudni fogod, hogy hol keress munkát?

Na ha ezzel megvagy és körvonalazódnak a host-ok is, akkor kijelentheted hogy megvagy a szállással és az élelmiszer ellátással is. Természetesen ez önmagában is szuper és hihetetlen spórolási lehetőség. De úgy igazán, miért is jó önkéntes munkát végezni?


Könnyű és buta a válasz: MERT JÓ! Teszel valamit egy kis közösségért, az országért amit meglátogatsz, egy családért, egy célért. Nem csak veszettül fotózol, rohansz egyik látványosságtól a másikig, hanem tényleg ott vagy. Helyinek érzed magad, megtudod a féltve őrzött titkokat, megismersz számtalan emberi utat és értékes embert. És közben szépen lassan kikúsznak az aggályok a tudatalattid hátsó kis ajtaján.

Mi végül vettünk egy kocsit, mert Új Zélandon csak így lehetett közlekedni. Buszok vannak a városok között – de városok nincsenek! Igazi Thelma és Louise kaland volt a bankrablás és gyilkosság nélkül. Sosem felejtem el, hogy még a szél érzete is más volt a hajamon, mint otthon. A rádiót megállás nélkül bömböltettük, mellettünk az óceán, a másik oldalon a hegyek.

Úsztunk delfinekkel, megmásztuk a legszebb csúcsokat. Esőben kajakoztunk, aktív vulkán mellett kirándultunk. Kocsiban aludtunk, tengerparti napfelkeltére ébredtünk. Dolgoztunk és világot láttunk. Bejártunk egy teljes országot 3 hónap alatt és nem költöttünk többet, mint más 3-4 hét alatt igazi turistaként.

Fantasztikus ennyire szabadnak lenned! Minden döntés mögött te állsz és annak megfelelően hogy mennyire voltál eredményes fejlődsz. Számomra 30 évesen is nagyszerű volt. Nincsen korhoz kötve, csak nyitottsághoz.

Vágjatok bele!

1.       https://www.workaway.info/

2.       https://www.helpx.net/

3.       www.wwoof.net

Posztolva: önkéntes, hogyan, önkénteskedés, Új Zéland, utazasaim ekkor: 2015. július 20. - komment komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderingaround.blog.hu/api/trackback/id/tr637642620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása